Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak salim, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, kalburüstü bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten şiddetli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en ilgi etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko uğramak ciğerindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada ciğerilen bir puro ülkü nem değerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet yönlü ve ciğerilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken değişik bir insan bu nem değerinin puroya efsus edilen bir ayar olduğunu ve asla ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna çağ ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en elleme ayar bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde ortalama 6 ay içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı ciğerin belli başlı bir çağ içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca zait suhunet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri tedariklemek ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ayar iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en elleme opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.