Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak mevsuk, esnek ve okşayıcı bir örgüda olmalı, kılıklı bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlayacak huzurıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birgani kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade bağlamak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça isabetli ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna devir ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır kıymetiharbiye bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde yaklaşık 6 kamer içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir devir içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca zait suhunet değnöbetimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri bulmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en hayır alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.